Wednesday, 1 April 2015

Aamupalalla

Terveyssuositukset vaihtelevat jatkuvasti, mista johtuen nykyaan on hankala maaritella terveellinen syominen. En muista kuitenkaan tormanneeni viela tutkimukseen, jonka valossa aamupalan ateriointi olisi haitallinen tai jopa syopaa aiheuttava tapa. Hyva niin, silla mina olen aamupalaihminen henkeen ja vereen! Tietaapahan tehneensa jotain oikein, vaikka muuten napostelisikin mita sattuu ;)

Paivani ei tunnu lahtevan kayntiin, ennen kuin olen saanut mahan tayteen. Tuskin aamupala suotta kantaa paivan tarkeimman aterian tittelia. En lahde aamuisin minnekaan (verikokeita lukuunottamatta) syomatta. No okei, kerran kokeilin. Ylaasteaikoinani oli trendi, jossa hoikat ja coolit tytot eivat syoneet aamupalaa. Kokeilinpa minakin kerran, mutta vain kerran. Muistan ne pitkat aamuoppitunnit, joiden aikana kerkesin vannoa useamman kerran, etta ei enaa koskaan. Siihen jai se kokeilu.

Lahes nelja vuotta sitten opin tavan pesta hampaat heti herattyani eli ennen aamupalaa. Siita lahtien murkinointirutiinini ovat pysyneet suunnilleen samana: aamupuhteet hoidettua juon lasillisen tai pari kylmaa vetta sitruunaoljylla, otan vitamiinit ja teen jotain purtavaa. Syotava riippuu fiiliksesta ja siita, mita kaapista loytyy. Sokerihuurrutetut murot ja pulla loistavat poissaolollaan menusta, melkeinpa kaikki muu kay. Yleensa hedelmaa, maustamatonta jogurttia, leipaa, smoothie. Parasta on, kun kerkeaa istua alas ja nautiskella. Valissa vapautan syottotuolin vangin leikkeihinsa ja jatkan itse istuskelua, aamupalasta nauttimista ja paivan suunnittelua.

Sunnuntaiaamut ovat kaltaiseni nautiskelijan paratiisi. Yleensa joko mieheni (toim. huom. sunnuntait ovat puoliskoni ainoita paivia, jolloin han syo aamupalan. Vastakohdat taydentavat toisiaan...?) tai mina teemme jotain tavallista hienompaa syotavaa molemmille. Viime sunnuntaina vuorossa oli french toasts eli pannulla paistetut leivat. Kokeile ja yllaty!

Tarvittavat aineet:

leipaviipaleita (n.4-6, riippuen koosta ja koostumuksesta)
2-3 kananmunaa
1,5 dl maitoa (ruokakermakin kuulemma kay)
ripaus suolaa
vaniljauutetta tai -sokeria
kanelia
muita mausteita maun mukaan, kuten muskottipahkinaa
rasvaa paistamiseen

Sekoita maito ja kanamunat kunnolla keskenaan. Lisaa mausteita makumieltymystesi mukaan. Kaada seos laakeaan astiaan ja dippaa leivat siella. Paista pannulla keskilammolla molemminpuolin, kunnes ruskeaa ja rapeaa. Tarjoile haluamiesi lisakkeiden kanssa (hedelmat, marjat, siirappi, kermavaahto, jatski... kaikki kay!)

4 comments:

 1. Mun pitäs opetella tuo hampaiden pesu ennen aamupalaa. Viikonloppusin on kiva syödä aamupalaa ku ei oo kiire. Viikolla ei ehi muuta ku vetästä mikropuuro-rahka-raejuustomössön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin mukava istua ja nauttia, ku ei oo kiire minnekkään. Koskaan ei oo kuitenkaan ollu niin kiire, ettei ois kerenny syömään mitään, vaikka välillä äkkilähtöjä tuleekin. :)
   Ja hampaitten pesusta, sen ku kerran oppii niin paluuta ei ole

   Delete
 2. Mielenkiintosilta kyllä kuulostaa nuo leivät!
  Mää en joskus voinu käsittää tota hampaitten pesua ennen aamupalaa, mutta nykyään se kuuluu joka arkiaamuuni :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja kokeileppa nyt palata vanhaan. Ei onnistu!

   Delete

Jätäthän merkin käynnistäsi!