Saturday, 29 November 2014

Yksi kieli, kaksi kieltä

Ymmärtääkö se, kun puhut suomea? Kumpi kieli on vahvempi ? Osaako se jo enkkua paremmin kuin minä?

Kaksikielisyys ja kaikki siihen liittyvä on kiinnostanut minua aina, jo kauan ennen kuin siitä tuli ajankohtaista meille. Minulle esitetyistä kysymyksistä päätellen se kiinnostaa muitakin, joten jaan muutaman ajatuksen omasta näkökulmastani.

Minä hallitsen kaksi kieltä suhteellisen hyvin -lääkärissä ja ystävällä puhun englantia, lapselle suomea. Kuitenkaan en ole kaksikielinen. Välillä joudun kysymään miksi laatikkohässäkkäämme kutsutaan englanniksi. Toisena päivänä mietin, että mikä on drywall suomeksi. Onneksi puolisoni osaa lähes aina vastata.

On jo kauan sitten päätetty, että kotona minulla on vapaus puhua omaa äidinkieltäni. Muualla joudun käyttämään vierasta kieltä, mutta omien seinien sisäpuolella on vapaa valinta. Mies puhuu pääasiassa englantia, muutamalla ruisleivällä ja makkaralla höystettynä. Onkin mielenkiintoista nähdä, millä kielellä jälkikasvumme kommunikoi tulevaisuudessa. Tällä hetkellä tilanne on suurinpiirtein fifty-fifty eli sanoja tulee aika tasaisesti molemmilla kielillä. Yritän pitää oman maan lipun korkealla ja luenkin päivittäin suomeksi kirjoja ja laulan Piippolan vaaria yleisen höpötyksen tueksi. Toivon kovasti, että hän oppii sujuvan suomen!

Monet ihmettelevät, että meneekö pieni ihan sekaisin kahden kielen sekamelskasta. Sujuvasti hän kuitenkin hakee kirjan daddyn kysyessä "where's the book? " ja heti perään vastaa hirnumalla, jos minä kysyn mitä  hevonen sanoo. Selvästi hän on jo alkanut erottaa, kuka puhuu mitäkin kieltä. Pian hän varmasti jo ääntää englantia paremmin kuin minä!

Voisin tehdä pienen listauksen typyn sanavarastosta tähän loppuun. Tähän on varmasti mukava palata myöhemmin.

-puppy
-baby
-no
-daddy
-water
-this
-see you

-kirja
-kenkä
-kiitos
-alas
-äiti
-mamma
-heippa

Siinäpä ne tärkeimmät.

4 comments:

 1. Tuo on ihan normaalia kaksikielisissä perheissä, että kumpikin vanhempi puhuu omaa äidinkieltään lapselle. Lapsi kyllä oppii kaksi kieltä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on myös asiantuntijoiden ohje. Monelle ihmiselle kaksikielisyys on kuitenkin sen verran oudompi asia, että se herättää kummastusta.

   Delete
 2. Oishan se hienoo ku ois itekki pienestä pitäen oppinu enkun :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep! Monta tuskanhikipisaraa ois jääny vuodattamatta!

   Delete

Jätäthän merkin käynnistäsi!