Monday 2 February 2015

#Ruokakauppahaaste

Salamatkustajan blogissa oli esittely islantilaisesta lähiruokakaupasta. Samassa postauksessa hän heitti ruokakauppahaasteen ilmaan. Tässä kannan korteni kekoon, saanen esitellä toisen kylämme ruokakaupoista: Co-op.

Ensiksi kauppaan astuttaessa löytyy deli-osasto (pieni hyllyllinen erikoisjuustoja kuten halloumia, leipäjuustoa ja fetaa) ja leipähylly. Leipää on jos jonkinlaista. On oman leipomon tuotteita, idätetystä viljasta leivottua leipää, rusinavuokaa ja moniviljapaahtoleipää. Se tärkein eli tumma ruisleipä puuttuu.

Seuraavaksi vuorossa on Eurooppa-hylly. Pieneltä pätkältä löytyy ylihinnoiteltuja liitulakuja ja joitain salmiakin tapaisia karkkeja, ruotsalaista näkkäriä, alkoholitonta siideriä, sinappia yms.


Salaatinkastikehyllyllä valikoimaa riittää! Saisiko olla pekonin makuista majoneesia?



Makaroonihylly. Loppupäässä juustomakaronit, "Kolmen juuston makaroni""Kermainen juustomakaroni" "Simpukanmuotoinen juustomakaroni" "Täysjyväjuustomakaroni"... Vaihtelu virkistää?

Lihatiskillä poikkean harvemmin. Huomionarvoinen seikka on se, että tuotteet ovat poikkeuksetta marinoimattomia ja maustamattomia. Muutaman korttelin päässä on lihakauppa, joka myy paikallista lihaa ja kanaa kilpailukykyiseen hintaan. Sieltä ostettu liha maistuu niin paljon paremmalta! Asiaan saattaa vaikuttaa myös se, että mieheni työskenteli lähikaupan lihaosastolla kouluvuosinaan iltatöikseen. Ne kuulemani tarinat esimerkiksi jauhelihasta eivät niin sanotusti ole kaupan lihatarjonnan eduksi. 

Yksi hyllynväli on pyhitetty lähes kokonaan säilyketölkeille. Lukipa ostoslistalla sitten kanaa, lohta, tonnikalaa, lihakeittoa, tomaattisosetta, maissia tai papuja, kaikki ne löytyy samalta käytävältä metalliin käärittynä. 






Kahvia saa joko purkeissa tai pavuista tuoreellaan jauhettuna.

Maapähkinävoita ja vaahterasiirappia löytyy monen kokoisessa purkissa. Vaihtoehtona on myös pari pähkinätöntä versiota maapähkinävoista allergikoille.


Sokerihuurrutettuja murojakin on tarjolla. Paljon!



Erilaisia veden maustajia ja värjääjiä, sekä tietenkin jääteejauhetta.


Maitohylly yllättää suomalaisen. Tähän kuvaan mahtuu kaikki saatavilla olevat maitotölkit (1%, 2%, ja homogenoimaton 3,5% maidot sekä neljän litran muovikanistereissa että kahden litran pahvitetroissa), erikoismaidot (soijamaito, mantelimaito, suklaan ja mansikan makuinen maito ja laktoositon maito), piimä ja kerma. Ruokakermaa ei käsitteenä tunneta. Sen sijaan löytyy kuohukermaa, kahvikermaa ja "half &half" eli sekoitus maitoa ja kermaa. Rahkaa ei ole ollenkaan, tuorejuustoja muutama.



Pakasteesta löytyy keittovihannesten ja erilaisten marjojen lisäksi n. 10 erilaista vohveli/lettulajitelmaa, kalaa, kanansiipiä, hampurilaispihvejä, pizzoja ja valmisruoka-annoksia. Jäätelöiden vieressä on myös pari erilaista kakkua ja piirakkaa. Sekä tietenkin cool whip eli jäinen kermavaahtomainen vaihtoehto jälkiruoan kaveriksi. 

Kylmäkaapista voi ostaa erilaisia taikinoita. Kas tässä: kroissantteja, pullia, keksejä ja pitsapohjia purkissa.
Unohdin kuvata leivontahyllyn. Sieltä loytyy paljon erilaisia "lisää vain vesi"-kakkusekoituksia, valmiita kuorrutuksia ja muita lisäainejuttuja, joiden katseleminenkin saa sydämen tykyttämään.

Siinä missä suolakeksihylly pullistelee ylpeydestä valikoimansa runsaudella, karkkihylly kalpenee suomalaisen serkkunsa rinnalla. Kirsikkalakua, marmeladia, hedelmäpalloja. Joka toisessa suklaassa on maapähkinävoita, loput maistuu halvan joulukalenterin pahviluukuille.


Nämä juomat pitäis lailla kieltää, sanon minä.




Tähän kuvaan mahtuu koko kaupan vauvanruuat ja korvikkeet. Soseet on lähes kaikki yksittäismakuja (päärynä, luumu, bataatti, maissi) eikä Suomesta tuttuja +8kk -purkkeja ole ollenkaan. Muroja ja patukoita sentään löytyy.



Viimeisestä nurkasta löytyy apteekki. Hyllystä saa särkylääkettä, yskänlääkettä, vitamiineja, polvitukia, kävelykeppejä ja piilarinestettä. Reseptilääkkeet on noudettavissa tiskin takaa. 





Ruuan hinta on samaa luokkaa kuin Suomessa. Pakkaukset on pääasiassa isompia: jauhopussi 10 kg, jauheliha 2 kg, maitotörppö 4 l, maapähkinävoi 2 kg, perunalaatikko 25 kg, margariini 1,5 kg. Pienempiäkin on saatavilla, mutta niiden kilohinta voi olla jopa yli tuplasti enemmän. 

Annan plussaa laajalle, tuoreelle hevi-osastolle. Houkuttelevasti aseteltuja, pääasiassa kotimaisia tuotteita on mukava ostaa! Tykkään myös siitä, että jos joku tuote on tarjouksessa 3kpl/$6, yhden tuotteen  saa kahdella dollarilla tai vaikka neljä kahdeksalla. Ei ole pakko ostaa juuri tarjouksen mukaista määrää, mutta alennuksen saa silti.
Ystävällinen, palvelualtis henkilökunta ansaitsee kunniamaininnan. Hymy huulilla he pakkaavat ostokset, tarjoutuvat viemään ne jopa autoon asti ja juttelevat mukavia. Kerran kassatäti tunnusti ihailleensa hiuksiani ja käski kolleegansakin paikalle hienoa lettiäni katsomaan! :)

Miinusta tulee muovipusseista. Kaikki pakataan kassalla melko pieniin muovipusseihin, joita sitten kertyy kotiin enemmän kuin laki sallii. Olen tosin alkanut kuljettamaan mukana omia kangaskasseja, ja lähes joka kerta saan kiitoksen kassalta pakatessani ostokseni itse. 
Kassatyöntekijät tykkäävät tarjota alle polvenkorkuisille tikkarit ostosreissun päätteeksi. Onnekseni suurin osa heistä kysyy minulta ensin hiljaa, että saako antaa. Sinällään kaunis ajatus, mutta en tykkää ainaisesta sokerintuputuksesta. 

Tällainen on meidän lähikauppa. Herättikö ajatuksia?



10 comments:

  1. Ps. Pahoittelut rakeisista kuvista. Nappasin ne kesken kiireisen kauppareissun kiukkusen kekaran kanssa

    ReplyDelete
  2. Interesting!
    Mitä on "veden maustajat ja värjääjät"? Juodaanko siellä punaista vettä???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne on jotain tiivisteitä, makuja löytyy vaikka millä mitalla. Sieltä kun ruutaa turauksen appelsiinitiivistettä veteen, ni saa oranssia makuvettä.

      Delete
  3. Onko siellä jugurttia? Mitä nuo juomat on, jotka pitäis lailla kieltää?

    ReplyDelete
    Replies
    1. On jogurtteja, unohdin ottaa kuvan. Joko pikkupurkeissa (pakkauksissa, ei yksittäin) tai sitten puolen litran muovitörppöjä.
      Ja tuo juoma on jotain energiajuomaa, täynnä lisä- ja väriaineita. Niitä on kauheasti täällä!

      Delete
  4. Replies
    1. Tää on se sama kauppa missä tekin kävitte ihmettelemässä:)

      Delete
  5. Tuo oli mielenkiintonen kauppa :) apteekki on kyllä kätevä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep. Osaan jutuista on jo niin tottunut, että ei edes kiinnitä huomiota enää. Mutta esim rahkan puuttuminen vaivaa aika ajoin
      Nimim. Tekis mieli dallas-pullia!

      Delete
  6. Tuli Bolognan Coopissa mieleen Canada :)

    ReplyDelete

Jätäthän merkin käynnistäsi!